Online 303 uživatelů Přihlášení | Registrace | Zaslat heslo | Prohlížení bez přihlášení

 

Whisky, whiskey, bourbon [ ID: 14065 ] - [ Alkohol, drogy a jiné kuřivo / Alkohol ]
1 / 44
Mini Home
Pojďte si popovídat o tomto skvělém pití. Podělte se o zkušenosti. Doporučte co vám chutná, kde koupit či kam zajít na sklenku.

Pár odkazů na české weby o whisky:
http://www.whiskyonline.cz
whisky.nethar.cz - forum
https://poznejwhisky.cz/

FB - WHISKY CZ/SK: https://www.facebook.com/groups/760003438262878


Co dobrého jste pili naposled? Podělte se o své dojmy. Našli jste skvělou whisky? Máte dotaz? Chcete začít pít whisky a nevíte jak? Ptejte se, diskutujte. Od toho je tady ten klub.

na home jsem vykopiroval nekolik informaci, ktere tu padly v klubu a mohli by se hodit i ostatnim
KOMAAR   00:03:04 26.03.2021
pokud chodíte i na FB, tak je tam skupina WHISKY CZ/SK
https://www.facebook.com/groups/760003438262878

KOMAAR   01:56:38 21.03.2021
Irsko sice není moje oblíbená oblast a Tullamore Dew už vůbec moje oblíbená whiskey, ale když se na jedné ochutnávce objevila možnosz ochutnat staré plnění Tullamore Dew, tak jsem neváhal ho zkusit. A když už tu mám na stole plnění ze 70. let 20. století, tak proč ho rovnou neporovnat s plněním z přelomu tísíletí (odhahuji 199x) a rovnou k tomu přidám i aktuální plnění. Časové rozestupy mezi nimi jsou vzájemně nejmíň 20 let. Nezapomínejme, že se jedná o zcela základní whiskey.

Tullamore Dew 40% (plnění ze 70. let 20. století) - V aroma zprvu umělý saponátový dojem. Potřebuje trochu vydýchat, pak se to zlepší. Sice zůstává trochu lihovosti, ale přidají se citrusy, dřevo, muškátový oříšek a začíná sládnout. Není to žádná čichací bomba, ale také nic, do čeho bych odmítal strčit nos. V chuti celkem jemná, na základní whiskey působí i celkem bohatě. Lehká kořenitost, výrazné lesní ovoce, maliny, oříšky, sladkost. Dokončení v duchu chuti a pomalu doznívající. Pít se to celkem dá.

Tullamore Dew 40% (lahvováno 199x) - V aroma opět saponát, tentokrát s citrusovou vůní a velmi jemný k vaší pokožce. Nechám ji chvíli vydýchat a dám ji ještě šanci. Čistící saponát na lihové bázi zůstává i pak, ale už je doplněný i dalšími tóny, ve spodní části tam cítím vanilku, nad ní vlhké dřevo, citrusy a trocha umělé sladkosti. Není to dobré k čuchání. V chuti bohužel nic zajímavého není. Je velmi mdlá, nudná a nevýrazná. Podobně jako vůně se nese v duchu navoněného čistícího prostředku, s trochou sladkosti, vanilky a kořenitosti. Po dokončení dlouhou zůstává chuť v puse, bohužel. Na čistící prostředek by to nechutnalo špatně, na whisky to chutná hrozně (a strašně nudně).

Tullamore Dew 40% (lahvováno 202x) - Vůně je celkem jemná, základní, jednoduchá, ale přijatelná. Citrusy, vanilka, dřevo a jablko. Aroma je snaživě líbilé, ale nekonfliktní, odpovídající základní whiskey. Po nějaké době se tam začne rušivě projevovat lihovost, ovšem nikdo nečeká, že by k tomu někdo dlouho čuchal. Chuť lehká, ovocná, trocha vanilky a čokolády, trochu štiplavá, nudná, univerzálně nevýrazná, ale ničím rušivá, v hospodě pitelná. Celkově odpovídá tomu, k čemu je určena: k popíjení, nikoliv degustování - jak říká přísloví: za málo peněz, málo muziky.

Aktuální Tullamorka to měla těžké, šla na řadu po plnění z doby 199x, které mi přišlo hrozné a jeho základě tehdy vznikl docela drsné (podle mne oprávněně) hodnocení Tullamore Dew. Sice měla šanci ukázat, že je lepší, což se po horším vždy ukazuje lépe, ovšem zase už si nese dobředu očekávané, že to bude hrozné. Takže byla spíše v nevýhodě. Ale ustála to nečekaně dobře. Aroma nejstarší bylo nejbohatší, prostřední hrozné, aktuální čuchatelné a nekonfliktní, takové, jaké bych od základní whiskey čekal. V chuti velmi podobné, opět ta nejstarší byla nejzajímavější, prostřední hrozná a aktuální jasná ukázka povedeného, nenáročného, nekonfliktního, základního, komerčního pití.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=252&txt=text&ff=lahev-stejne
http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=12&txt=mark&ff=ir-tullamore-dew
KOMAAR   01:26:01 21.03.2021
Nově vznikající whisky klub - Whisky & You

https://whiskyandyou.cz/
KOMAAR   22:50:42 17.02.2021
Highland Park Dark Origins Double First Fill Sherry Casks 46,8%

Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma zprvu těžké zdá se, vlhké ohořelé dřevo v oblaku těžké sherry. Ovšem, když chvíli vydýchati se nechá, tak jí zůstane ta těžkost, ale začne ukazovat své vnady, svojí bohatost. Sladké sherry, voňavá ovocnost až květinovost, čokoláda, rozinky, těžké pomeranče, trocha citrusové kyselosti. Celkově stále těžká vůně, že by se žvýkat. Při každém přivonění se předvádí z jiné strany a ukazuje nové krásy. Velmi příjemně čuchatelná, dá se k ní dlouho a dlouho čuchat. V chuti už není tak těžká, ale i v puse rozjíždí koncert chutí. Sladké sherry, sladkost až do medu, čokolády, trochu mi tam v pozadí připadají tóny kouře, které mají sherry nádech, lehké sladké ovoce. Po těžkém a skoro bych řekl "temném" aroma překvapila podstatně menší těžkostí v chuti, výraznou sladkostí a krásně vyváženou chutí. V dokončení doznívá sladkost nakouřeného medu a obilí.

Musím teda říct, že tohle se mi fakt líbilo, asi si ji koupím k svátku nebo narozenám nebo ke dni žen, prostě k první kloudné zámince, která bude dřív :) Ostatně, to že mi chutná je dostatečná záminka a důvod. Tahle přirovnání dostane, ale až při přeochutnání, teď jsem si liboval nad whisky.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=1115&txt=mark&ff=highland-park

KOMAAR   19:38:07 17.01.2021
Ardbeg 5letá Wee Beastie 47,4%


Ardbeg Wee Beastie potřetí a naposled. Jak se říká, do třetice všeho zlého. Opravdu tu mám jen vzorek na ochutnání a takhle dlouho mi ještě žádný nevydržel (a furt mám pocit, že tam zbývá nějak moc). Jsa připraven na nejhorší, jsem z prvního přivonění příjemně překvapen. Lehká, sladká, voňavá, sladko-slaná, kouřová rašelina, je to takový lehký, celkem svěží a na první dojem docela příjemný. Jen na první dojem, píšu moc pomalu. Než jsem napsal to krátké předtím, tak to odvanulo, zůstal sladko-slanný, lehce mediciálně kouřový a mokrorašelinový dojem. Ten první dojem byl zábavnější a hravější. I tom zbytku se dá najít něco zajímavého, ale neodpovídá to tomu prvnímu dojmu, který vydržel jen krátkou chvíli a objevují se tam alkoholové tóny, mladého nevyzrálého destilátu. Ještě chvíli jsem mu nechal, protože jsem zatím psal a až tak moc se mi do toho ochutnávání nechtělo. Dá se na tu vůni zvyknout, přibude trocha ovocnosti, štiplavosti pomerančů, ale není to dlouho očuchávání. Chuť je v prvním dojmu sladko-slano-kyselá, ale tak nějak neuspořádaně a navíc působí řídkým dojmem. Má v sobě tóny kouře, rašeliny a spáleniny, trochu se tam objevuje ovocnost, lehce pomeranče a vanilka, ale není to na vychutnávání ani hledání. Dokončení se nese v duchu nakouřeného až spáleného sladu s trochou koření.

Je ta taková diskotéková holka, na první dojem vypadá docela hezky. Jenže jí hodně pomáhá to diskotékové světlo a záblesky, kde vlastně není vůbec nic vidět. Další její výhodou je, že není nic slyšet, takže kromě povrchního vzhledu nemůžete nic hodnotit. Když se s ní chcete trochu víc seznámit, tak s ní dojdete o kus dál, na běžné světlo a kde se i konečně uslyšíte. A sakra, druhý dojem je podstatně horší a když promluví, tak přemýšlíte, zda se nezeptat, zda není dcerou vesnického idiota a televizní rosničky. Zbytečné, stejně by to nepochopila. Ještěže si tohle člověk nepřivedl domů, to by se ráno sakra divil, svět diskoték je zrádný.


http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=1114&txt=mark&ff=ardbeg
KOMAAR   11:37:18 12.01.2021
SLAAVA [ 11:10:55 12.01.2021 ]: nic moc kladného
je to dost drahé, cca 1000 za půl litru, za ty peníze koupíš lepší, kvalitnější, zajímavější skotské single malt whisky (a v balení 0,7 litru)
ochutnával jsem verze, co byly na trhu v letech 2018 a 2019, byť měly stejnou etiketu, tak obsah byl jiný (což mi potvrdili), takže trochu otázka, co je v tom teď
tenkrát mi přišly jako relativně pitelné, spíše jemné, trochu jednodušší, ale na tak mladou a novou whisky mi to nepřišlo až tak špatný
hodnotil jsem to jako whisky, neřešil jsem cenu, ceně to neodpovídá
překvapilo mě, že při nedávné přeochutnávce ty whisky byly podstatně horší

snažím se ochutnat většinu české produkce, takže jsem do té láhve peníze vrazil
na druhou stranu, se tu začínají objevovat ještě dražší české whisky a to často bez historie

kupovat jako dárek nebo jako whisky pro vychutnávání bych jí tak úplně nedoporučoval
je mnoho lepších a levnějších

http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=131&txt=mark&ff=evce-trebitsch
SLAAVA   11:10:55 12.01.2021
KOMAAR [ 21:49:14 09.11.2020 ]: co říkáš na Trebitsch, už jsi koštoval?
KOMAAR   21:49:14 09.11.2020
Laphroaig PX Cask Triple Matured 48%

(L9 114 SB1 2128 13:39, pokud správně počítám, tak lahvováno 24.4.2019)
Po zklamání z nové desítky dostal Laphroaig možnost napravit si reputaci. A už podle vůně to vypadá, že se mu to podaří. Vůně je pořádně hutná a těžká. Hned v prvním dojmu jde ruku v ruce klasickej rašelino-kouřovej-dezinfekční Laphroaig a s ním těžká vůně sherry. Z jedné strany těžká čerstvá vlhká rašelina, doplněná kouřem z nedalekého ohně hořící rašeliny a výrazně slanými tóny. A z druhé strany čerstvé dřevo, i když spíše kůra z čerstvého dřeva, těžká sladkost pomerančů a oříšková čokoláda. Krásně zabalený čuchací bonbon ve skleničce. Musí se ale opatrně, když se ten nádech nosem přežene, tak cítíte mohutnou vlnu stoupající nosem vzhůru a jen čekáte, zda ji tělo zvládne nebo vyleze očima ven. Nemá tu sílu a syrovost klasické desítky (té staré), je díky sherry podstatně uhlazenější a také objemnější. Nemocnice tam stále zůstává, ale spíše jen lehce v pozadí. Když se nechala chvíli vydýchat, tak se více zvýraznily ovocné jablečno-pomerančové tóny, ovoce na dřevěné míse, sladkost a hořká čokoláda. A stále se tam po stranách projevuje rašelina nasáklá sherry. V chuti velký nástup sherry, skoro se zdá, že se v tom Laphroaig utopil, ale ne. Dodal mu kouřový nádech. Úvodem trochu krátké sladkosti, pak kouřová sherry, rozinky, ohořelé dřevo, v závěru chuti lehká hořkost kombinovaná s kyselostí vína. V dokončení se projeví tak v chuti schovaná nemocnice, doznívající rašelina, kouř, mandle, jablka.

Kdybych čekal klasickou syrovost Laphroaigu, tak bych byl asi zklamán, tím sherry sudem je hodně ovlivněn a obalen, svůj charakter tam ale nezapře. Oproti klasické desítce (té starší) je to takové mlsací, méně dezinfekční a léčivé. Já jsem spokojen, nevěděl jsem co mám čekat a jsem spokojen s tím, co jsem dostal. Myslím, že to bude dobrá společnice na dnešní večer.

Asi špatně vidím, buď je ta přicházející dívčina nějaká rozmazaná nebo jsou dvě. Jsou dvě, jedna oblečená jako zdravotní sestřička vonící dezinfekcí (dezinfekce většinou smrdí, ale na ní voní) a současně načichlá kouřem, jak kdyby prošla dýmem z hořící rašeliny. Sympatická blondýnka a ještě má ledabyle rozepnuté horní knoflíčky svého úboru. Druhá černovláska postavy krev a mlíko, kdy je za co chytit, ale ještě toho není moc. Přivalily se jak velká vlna a hned je mi věnována dokonalá péče. Jestli v tom budou pokračovat až do rána, tak tohle nepřežiju. To není až tak špatná vyhlídka. Ale ne, hele holky, jste krásný, jste skvělý, velmi rád s vámi zase budu, ale musím ještě potkat další.
KOMAAR   22:41:56 26.10.2020
Svach´s Old Well Drunk Cats on the Road 48,4%

Aroma je velmi příjemné. V úvodu přivítá čistý kouř ze dřeva, který ovšem rychle odvane a dovolí, aby se projevily další vůně. Aroma je celkem hutné, těžké, převaluje se u hladiny, kouřová sladkost až do medu, výrazné vinné tóny a některé záblesky mi tam připomenou i portské, těžké ovoce, ořechy, příjemně se čuchá, není agresívní. Je dost komplexní, nic tam výrazně nevyčnívá, působí celkově dobře. V chuti jako první upoutá kouřová sladkost, sladké ovoce, nádech sladkých švestek (nikoliv slivovice), tmavá čokoláda, ořechy, sherry. Chuť je celkem bohatá, dobře vyvážená, krásně se dá s whisky v puse pohrávat. V závěru se přidá závan kyselosti, ale doplněný o kouřovou sladkost z chuti, hořkou čokoládu a více vinných tónů, takže ta kyselost ničemu nevadí. Dokončení dlouho doznívá a postupně sládne a přidávají se mi tam zase ořechy.

Celkově je to hodně povedená whisky, nemá uvedené stáří, lehce si můžeme spočítat, že jí moc let nebude, ale není to v ní cítit, i když jsem snažil zaměřit na projevy new-maku, tak tam nejsou (a to je dobře). Není moc levná, ale mám pocit, že jsem za ty peníze dostal odpovídající kvalitu. Až na ten skleněný špunt. Co je tohle nově sakra z módu? Blbě se to otvírá, cinká to a blbě se to zavírá, mám strach, abych to špatně nezavřel. Ale obsah je dobrý.

Opilí kocouři po dlouhé cestě dorazili až ke mně. Naštěstí nezabloudili, nesešli z cesty a nenechali se cestou zlákat nějakejma kočkama. A teď tu opilí kocouři na cestě stojí na stole, stůl nestojí na cestě, ale u mě doma a oni už nejsou na cestě, protože dorazili až se, ale vlastně jsou furt na cestě. No, prostě jsou tu. Jak starej tlustej už lehce vypelichanej kocour se rozvaluji v křesle a mlsně na ně mžourám. Nechám těch kočičin a jako správnej mlsnej kocour se jdu pustit do ochutnávání. Jak člověk stárne, tak zjišťuje, že je pro něj whisky lepší než mléko. Spokojeně si tu vrním jak kocour, což sice možná vypadá divně, ale občas se to stává. Musím říct, že to vůbec není pro kočku, není to žádné kočičí zlato. Je vidět, že to nevyráběli v Kocourkově, ale někde, kde ví co dělají. Podělit se o to s nějakou kočkou? Kdepak, tuhle smetanu si slíznu sám. Po chvíli ochutnávání tu už nebudou dva opilí kocouři, ale tři.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=131&txt=mark&ff=evce-old-well
KOMAAR   18:10:41 10.10.2020
Ardbeg 5letá Wee Beastie 47,4%:

Poznámky z ochutnávky vzorku:
Po nalití do skleničky je cítit typická ardbegovský rašelina, kouř z vlhké rašeliny, ovšem takový slabší. Zatímco v klasickém Ardbegu si ho pamatuji (plánuji brzo porovnat, ale nechtěl jsem to teď předem, abych nebyl ovlivněn) jako dost výrazný, tak zde jsem ho musel skoro hledat, jak se lehounký a slabý krčil někde dole. Než jsem dopsal těch pár řádků, tak je pryč. Jako by to tím jen navoněli, aby to tam bylo na první dojem, rychle přivonět, rychle vypít a pryč - žádné dlouhé zkoumání. Zůstaly tu výrazné sladké tóny, které probleskovaly už předtím a v nich se objevují výrazné slané tóny a velmi slabý pokus o kouř a rašelinu. Kdybych se k prvnímu přičuchnutí dostal až teď (po tom, co utekla ta první vlna), tak bych Ardbeg asi netypoval. V aroma výrazná sladkost a slanost, trocha ovoce, doprovázené new-makeovou alkoholovitostí, která se dere stále více dopředu. V chuti sladko-slaná, to co dávala tušit ve vůni, lehký závan kouře, trochu kořenitosti. Vynoří se tam citrusy, které přejdou do dokončení společně s kořením a lehkým dovětkem kouře.
Celkově je to slabá, povrchní a prázdná whisky. Navoněné pozlátko. Zklamání i když jsem se snažil se odprostit od očekávání a záměrně jsem předtím neochutnával žádný jiný Ardbeg.

Když se objevila na trhu, tak psali, že Ardbeg vyrobil monstrum. Až tak kritický by na ně nebyl, až tak hrozné to není. Ale je to slabé, hodně slabé a navíc povrchní. Je to moc mladé, je to z toho cítit, potřebuje ještě pár let, aby to do sebe pořádně dostala, jenže to už pak z toho bude klasická desítka. Tohle vypadá, jakoby to nalili do sudu, postavili vedle už zralých a doufali, že to něco pochytí od starších sourozenců. Pokud to Ardbeg nemyslí jako reklamu na klasickou desetiletou - Už chápete, proč máme jako základní desetiletou? Takhle to dopadne, když to stočíme po pěti letech. Je to skoro stejně drahé a za moc to nestojí. Mám strach, že to takhle nemyslí, ale je to fuk. Když se to podpoří reklamou s vysmátými fousatými očepičkovanými pány, tak se to stejně prodá. Fanoušci Ardbegu jim to odpustí - každému se občas něco nepovede. A třeba to zachutná někomu, komu by desítka nechutnala a komu to chutnat nebude, ten další Ardbeg zkoušet nebude.

Mladá povrchní holka, která drahým oblečením, na první dojem dobrým líčením, na druhý vidíte, že to působí až uměle, se snaží skrývat svojí prázdnost a hloupost. Dokud jste viděli jen její fotky na Instagramu, tak jste si říkali, že dobrý. Když provokovala svými svádějícími fotkami, tak ještě lepší. Naživo už ale horší a když otevře pusu (aby mluvila), tak ještě horší. Prázdnota, marná prázdnota. Její mozková buňka se musí cítit velmi osaměle. To nechcete použít ani jako dekoraci, jen aby všichni viděli, s jak hezkou holkou (na první pohled) jste.
KOMAAR   00:18:04 29.08.2020
Smokehead Rock Edition Special Edition 44,2%


Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma se přihlásilo hned po nalití a začalo se výrazně šířit kolem. I když mám zatím skleničku dál od sebe, tak ke mně doléhá výrazná vůně ohořelého dřeva, to aroma již studeného ohniště se zbytky dřeva. Do toho se v občasných vlnách šíří silné závany nemocnice/jódu. Až mě překvapuje jak daleko to dosáhne, s jakou intenzitou, nijak s ní nehýbu (protože to zrovna oběma rukama píšu) a nos jsem do ní zatím nestrčil. Stále stojí přede mnou na stole a ke mně začínají doléhat sladké tóny ovoce - hrušky a jablka, ta sladká vůně, když je čerstvě nakrájíte. Ta musí být cítit i na druhé straně místnosti. Aroma je fakt velmi výrazné. Než jsem to dopsal až sem, tak se krásně vyvětrala a nos se dá dát blíže. Tady teď převažují sladké ovocné tóny a ohořelé dřevo. Připomnělo mi to jablko opékané na ohni na dřevěném klacku. Docela se ta vůně dala užívat, mám rád oheň a jeho vůni. Teď se ale opět začala prosazovat nemocnice, ovšem né v té známé podobě, ale cítím spíše gumové rukavice, takové ty tenké doktorské. Trochu mi to kazí dojem. Navíc ta whisky během relativně krátké chvíle vyčichla, všechno to dříve popsané je pryč, zůstaly jen ty rukavice, trocha té ovocné sladkosti a trocha té spálenitosti. S chutí mám trochu problém, jak ji určit. Nástup byl sladký, ale další chuť je prostě připálená - ono se nám to připálilo, trochu speklo a už přes to není cítit, nic dalšího. Je, to bych jí křivdil, ještě je tam cítit kouř, jak to hořelo. Trocha té ovocné sladkosti a několik připálených chutí. Závěr je zase trochu zajímavější, kdy tam jsou cítit ořechy, lehká hořkost pendreku, ze které už pak zůstane jen ta hořkost a stále se tam lehce připomíná sladkost jablka pečeného na ohni.

Celkově z ní žádné velké nadšení nemám. Podobně jako u té předchozí, obal odpovídá obsahu. Prvním dojmem šokovat a čerstvě nalitá sklenička svým aroma dost šokuje. Strčit tam nos hned na začátku, tak dostanu ránu a vypálím všechny dutiny. Na první dojem je drsná, v aroma i chuti, na druhý taky, ale pak ji to přejde a za drsnou maskou toho moc není. Chuť taky šokuje, sladký nástup a pak silná kouřovo-připálená vlna. Považuji to spíše za zajímavost a stylizaci, než za pořádnou whisky. Pokud budu mít možnost ochutnat další z nich, tak neodmítnu, ale aktivně je vyhledávat nebudu.

U ohně s váma sedí hezká holka v kožených hadrech. Jak jí osvětlují jen záblesky ohně, tak vám připadá hezká a dodává jí to na zajímavosti. Vlastně nevíte, zda je opravdu hezká, ale vám se po těch pár panákách líbí a navzájem se provokujete. Voní kůží co má na sobě a kouřem z ohně, takže vlastně nevíte, jak voní. Přistoupíte na její provokace, začnete tu hru hrát společně s ní a najednou je po hře a atmosféře. Dál to není, nemá to v sobě, jen provokuje. No, jako pobavení na večer to nebylo špatný, ale nějak není důvod se s ní snažit potkat i další den.
KOMAAR   23:30:12 27.08.2020
Old Fettercairn 10letá 40%

(lahvováno 1995)
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma velmi výrazně ovocné. V prvním dojmu meruňky, které po chvíli vystřídá švestka, doplněná příjemnou vůní koření a to stále podbarveno tím ovocem. Ze všeho nejvíc mi to připomíná sladké meruňky naložené v alkoholu. Aroma se mi líbí i když teď už na mě nepůsobí tolik whiskově :) V chuti cítím nejdříve jemnou sladkost s nádechem těch meruněk (za což může hlavně závěr toho aroma), která přechází spíše do švestek. Celkově je jemná, hladivá, medově sladká, oproti vůni výraznější koření. Závěr lehce dřevo a delší karamelový dozvuk. Dlouho doznívá a postupně sládne.
Celkově je to takové příjemné pití, kdy si na ní člověk při popíjení pochutná, ale sejde z očí, sejde z mysli. Druhý den si na ní člověk už moc nevzpomene. Nejvíc se mi líbilo aroma, déle jsem jí čuchal než pil. Ještě část vzorku zbyla, tak si jí rád vychutnám znovu.
KOMAAR   22:18:49 11.08.2020
Ben Nevis 10letá 46%


První dojem z aroma je, že je strašně převoněná (přeslazená), až uměle. Takové ty sladké Lipo bonbóny. Působí levným nověným dojmem. Ale je třeba jí dát chvíli čas. Umělá sladkost odezní. Pak se objeví celkem vyvážené tóny sladu, příjemná vůně dřeva, sladkost pomerančů, asi i trocha lesního ovoce a lehká vanilka. Příjemně hravé aroma, dá se v něm dlouho hledat a stále nacházet (i když po chvíli mám pocit, zda to už není "přání je otcem myšlenky a vůně"). Právě jsem se dostal až k vůni vosku a pomerančové kůry. V chuti překvapila štiplavějším, kořenitějším dojmem, který v prvním dojmu přebil vše ostatní. Ne, že by byl tak hrozný, je v pohodě, ale spíše tím nečekaným překvapením. Jinak jako první přijde výrazná sladkost, která se rozmělňuje a rozbaluje, až se rozbalí v tu štiplavost/kořenitost, která po chvíli ještě uvolní citrusovou hořkost. Ale i když to zní možná jako špatné hodnocení, tak je to dobré, štiplavost/kořenitost ani hořkost nedosahuje nepříjemných rovin a stále je to obalené tou sladkostí. Je to celé hezky udělané a ten kontrast jí dělá zajímavou. Dokončení spíše dřevité s občasnými sladkými tóny.
Celkově je to příjemná whisky pro popíjení i pro nenáročné vychutnávání, překvapila kolik toho měla ve vůni a vývojem v chuti.

První dojem z holčiny je nevalný. Taková umělotina, vyladěná, aby se líbila. Když jí člověk dá ještě šanci, tak zjistí, že je tak vyladěná od přírody, že to není prvoplánované, že není jak fotka na instagram. Čím dál tím více si všímáte dalších hezkých detailů jejího těla, vdechujete její vůni a tak si vychutnáváte, jak se vám líbí, že už ztrácíte rozdíl mezi skutečností a realitou, co se vám na ní vlastně všechno líbí a co jste si domysleli sami. Ale proč ne, tohle se dá krásně si užívat. Svým projevem nejdříve trochu překvapí, ale když zjistíte, že to není jen jednoduchá blbka, tak si ji i oblíbíte. Je to hezký, i když mladý, tak už celkem dozrálý, i celkem hravý, furt je tam ta mladost kotěte. Jo, s tou by se dalo žít.
Koho tahle práce ruší nemůže být člověkem, nesvítí mu hvězda v duši a nestane se kotětem.
KOMAAR   21:47:45 10.08.2020
Glenturret 20letá Signatory Vintage 1985 Cask No.132 12.7.1985/30.8.2005 55,2%


Ve vůni na mne opět dýchly vánoce. Vanilkové rohlíčky, vůně droždí, krásně do sladka, jak je krásně provoněná komora, kam se chodí nenápadně před vánoci mlsat. Přidávají se lehce oříšky a mísa s ovocem, v pozadí pak lehce nakyslé tóny, které když jsem našel, tak mi přebily vánoční. Vánoční cukroví odválo a nastoupilo výrazné ovoce až po těžké citrusy, těžkou vůni po pomerančích, kdy už vás ani tolik nelákají k ochutnání. A když ta odvane, tak nastoupila sladkost jablek a s ní se opět vrací vánoční vůně. Příjemně překvapila tou hrou vůní. Kdo si počká, ten se dočká (i když popravdě řečeno, kdybych to současně nepsal, tak bych už nečekal).

Nastala doba k ochutnání, už se tam všechny ty vůně začaly míchat dohromady a i tak je to zajímavé, ale už ne tolik hravé. Zatímco vůně mě krásně naladila, tak v chuti jsem dostal slušnou ťafku. Směs ostrosti, štiplavosti, lehké kyselosti, a když to člověk všechno vydrží a ještě chvíli hledá, tak tam lehce proběhnou i ty sladké vánoční tóny, ale ne tak, jak bych je podle vůně čekal. Při dalším ochutnání jsem byl už více připraven a nacházím tam ovoce - sladká jablka, až po sladké tóny těch rohlíčků a to vše rámované lehkou kyselostí. Prvotní dojem nebyl moc dobrý, ale chtělo jí to dát trochu času, trochu více se jí pověnovat a nenechat se odradit prvním dojmem. Dát jí šanci. Dokončení se po té výrazné chuti trochu ztrácí, je to dlouhé, pomalé doznívání chuti. Celkově bych jí nehodnotil až tak vysoko, vůně navnadila více a určitým stylem, nakonec i překvapila svou bohatostí a měnivostí. I když, už jsem čuchal voňavější. Chuť už tak bohatá a zajímavá nebyla. Připadla mi spíše drsnější a nevyvážená, chyběla jí určitá ucelenost a vyrovnanost.

KOMAAR   16:05:07 14.07.2020
AU

Whisky Johnnie Walker se bude prodávat v papírových lahvích

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/johnie-walker-whisky-papirove-lahve-ekologie-udrzitelnost-bez-plastu.A200714_000842_eko-zahranicni_div

"Diageo proto není jediná společnost, která se snaží zaujmout zákazníky svým ekologicky šetrným přístupem."
Kdyby se raději snažili zaujmout zákazníky kvalitou, obsahem a cenou.
KOMAAR   00:03:24 24.05.2020
Porovnání 16letých Lagavulinů, jeden byl lahvován 2001 a druhý 2019:

Mám tu dvě sklenky a v obou je nalitý 16letý Lagavulin. Když ten první šel v roce 2001 do láhví, tak ten druhý ještě nebyl ani na světě, ten šel do láhví až v roce 2019 (destilace tedy vychází cca na rok 2003). Oba jsou 16leté, láhve i etikety stejné a nejvíce mne zajímá, zda i whisky jsou stejné. Samozřejmě, že to porovnání není úplně odpovídající, protože ten první v té láhvi strávil už 19 let, ale jiné láhve k porovnání nemám a časem cestovat neumím, abych mohl porovnat tehdy čerstvě koupený Lagavulin s novým čerstvě koupeným Lagavulinem v dnešní době.

Aroma toho staršího je intenzivnější, znatelně kouřové, hustý dlouho trvající kouř, s vůní uzeného masa, ovocné a sherry tóny, bohaté, držící. Z aroma mladšího kouř velmi rychle utekl a dominantní se stala sladká rašelina, pokračující do ovocnosti a vína (myšleno víno k pití), v závěru se kouř se sladkou rašelinou vrací, ale chybí mu určitá intenzívnost, hutnost a velikost. Obě voní dobře, ale každá jinak. Ve vůni mi ta mladší připadá, jako by ještě potřebovala dozrát, jako by měla sud po starší sestře, kde toho zbývá k předání méně a méně. Chvili tu obě stojí, než to napíšu. Starší si stále drží nádech kouře se sladkou rašelinou, mladší je nyní hlavně o sladké rašelině doplněné slaností. Ve vůni zcela jistě vyhrála ta starší.
Chuť té starší se nese hodně v režii kouře, rašeliny, trochu sladkosti, slanosti, ovocnosti, lehké pálivosti, zajímavá bohatá, ukazující co vše dokáže a své rozmanitosti a přednosti. Mladší má výrazný sladce medový nástup, trochu do vosku a až pak se objeví kouř se sladkou rašelinou. Oproti starší je méně výraznější, méně bohatší, méně rozmanitější, je taková uhlazenější, ale chybí jí určitý charakter. Opět jakoby ještě potřebovala dozrát i v chuti je to stejné jako v aroma - sud po starší sestře, kde toho zbývá k předání méně a méně. Není špatná, ale nenašel bych ní to, proč se o 16letém Lagavulinu mluvilo jako o absolutně skvělé whisky, proč mu Michael Jackson dal 95 bodů. Prostě je jiná a bohužel horší. Vedle sebe to vynikne opravdu výrazně a pokud to ochutnává člověk s dobrou pamětí, tak to musí poznat také. Ostatní asi rozdíl přičítají špatné paměti, protože přece tehdy tráva byla zelenější, sníh bělejší, whisky lepší nebo si to alespoň tak nějak pamatujeme a zkreslujeme.
KOMAAR   22:58:30 23.05.2020
Lagavulin 16letá 43%:
(lahvováno 2019 - 4.9.2019 - L9247CM007)


Čersté kouřovo-rašelinné aroma. V prvním dojmu uvolnilo ten kouř, který se vznášel na čerstvě nalitou skleničkou, následně dominuje ta rašelina, ke které se přidává jód. Každá s vůní dominuje pouze chvíli, při svém nástupu a uvolňuje místo dalším a dalším. První již odvanuly a nyní jsou vystřídány ovocnou a výraznou vinnou a to vše podbarvené sladkostí, kterou právě přebila sůl, která je doplňována vrátivším se kouřem. Aroma je celkem jemné, nijak nepraští do nosu a dobře se vychutnává. Je bohaté a své tóny uvolňuje postupně, je to takový aroma koncert. Chuť se prvotně nese v duchu sladkosti, medové sladkosti, až zbytečně výrazné a trochu ploché. Naštěstí po chvíli se probudí a ukáží další chutě, kdy největší část pro sebe si bere kouř, který vše zahalí, dá vyniknout sladké rašelině s medem a vosku. Chuť je plná, olejnatá a krásně se postupně táhne a rozlévá dál do krku, hřejivá. Dokončení se nese v duchu toho vosku, který jako by po cestě zasychal a zůstával, kouře, který se na tím vším vznáší, sladké rašeliny a slanosti. Je dlouhé.

Celkově je to hodně dobrá whisky, krásně provedený koncert vůní a chutí, ale "něco" mu chybí. Užiju si chvíli popíjení, vychutnám si ji, jsem spokojený a uspokojený, ale chvíli po té je to bez vzpomínek. Prostě si ji nevybavím a přitom to není nudná a nezajímavá whisky. Zůstává dobrý dojem ze skvělé whisky, ale nedokázal bych ji zpětně popsat. Je to dojem z dobrého celkového zážitku, který ale neumíte vyprávět, jen víte, že byl fakt dobrý. Jako by byla určená, jen pro tu chvíli vychutnávání, pro ten přítomný okamžik.

Od pohledu hezká holka, zajímavá a nejhezčí je, že každou chvíli se na ní líbí něco dalšího - vlasy, vůně, postava, kůže, dotek, hlas, ... Jako kdyby se odkrývala postupně, nemá ten Wow efekt, kdy při prvním pohledu padnete na zadek. Ale vychutnávám si to postupné odkrývání, odhalování, objevování, ochutnávání. Užívám si i chvíle následující, hezké chvíle. Po všem se člověk cítí hezky, spokojený, odchází s dojmem krásného zážitku, má pocit, že si vše pamatuje, ale do detailu si nedokáže vybavit nic. Přesto vím, že to byly krásné chvíle, které si rád zopakuji.

KOMAAR   23:34:22 19.05.2020
Stránka Whiskyonline.cz oslavuje 18. narozeniny

Tak už je WOL plnoletá a konečně se může legálně věnovat alkoholu. Do teď se legálně mohla věnovat sexu, ale nesměla se u toho natáčet. Teď už může legálně oboje, takže vzhůru na ten alkohol - Sex je pro děcka, dospělí chlastaj!
Až se divím, že tu pubertu do těch osmnácti vůbec přežila. Chvílema to vypadalo, že se plnoletosti nedožije, od pubertálního trucování, odbíhání k jiným zájmům a zálibám, řešení svých "těžkých" životních situací, až po resuscitaci, kdy to vypadalo, že už je úplně mrtvá. Prostě celej tatínek (i když ten prý z puberty ještě nevyšel a přejde rovnou do senility).
Ale poslední rok mi dělá holka radost, vypadá, že už konečně dospěla, začala na sobě pracovat a dohání mezery z mládí (a že ty mezery a ta doba, kdy nic nedělala jsou dost velké). Mohla by dělat víc, ale pak už by ji to taky možná přestalo bavit a mohlo by následovat vyhoření, tak to prostě berme, jak to jde. Naštěstí nepodléhá moderním trendům, takže nemusíme řešit, že teď budeme na Facebooku, protože klasický web je už přece zastaralý (pro dědky) a příští rok na Twiteru, pak si dáme Tinder a ještě bysme mohli Youtube, jo a taky předělat design a nejlépe i kód pod tím. Je třeba přece jít s dobou. Tak tohle se nám naštěstí vyhnulo a doufám, že tu spolu ještě pár let budeme a i když není možné obsáhnout všechny informace, tak že budeme dobrým startem a rozcestníkem na českém whisky webu. A když ne, tak se taky nic neděje, hlavně když nás to bude bavit.
A když už může legálně ten alkohol, tak jsem na oslavu vybral Lagavulin a to jsi myslím, že je dobrá a důstojná volba.

Tak ti přeji, aby ti tvé rozhodnutí pokračovat vydrželo dále a samozřejmě hodně dobré whisky u které se recenze píše skoro sama a asociace nabíhají jedna za druhou.

Tvůj Táta

PS: Veškeré dary pro WOL můžete předávat přeze mne.
KOMAAR   23:30:47 18.05.2020
Lagavulin 1990 Distillers Edition 1990/2006 Double Matured Pedro Ximenez Cask-Wood 43%


Hned na první pohled upoutá tmavá bronzovo-tmavě zlatá barva a jak se krásně táhne po stěně skleničky. Tentokrát se nevyvalil oblak kouře při nalévání a až po chvíli jsem zpozoroval, že vůně se pomalu převaluje na stole jak těžká mlha. Při přivonění cítíte jak do vás nosem vstupuje, jak postupuje dále. Aroma je silné, těžké, hutné, výrazné těžké sherry, těžké tmavé třešně, sladkost hořké čokolády, těžká sladkost, v pozadí nacházím lehké tóny kouře (i když možná jen proto, že si je tam přeju), těžké lakované dřevo, přímo dům ze dřeva. Užívám si ho, plavu si v něm, nechávám se jím unášet. Chuť nastoupí lehce sladce, aby se její vlna zvětšovala a chuť mohutněla a mohutněla. Je velmi komplexní, jemné smetanové tóny, zvedající se přes mořskou slanost a řasy, pokračující těžkým ovocem, pomeranči, hořkou čokoládou, stále vzhůru až k hranici kořenitosti, přitom stále krásně zaoblené a obalené sladkou rašelinou s nádechem sherry. Jak na horské dráze pak klesáte k dlouhému táhlému dokončení se sladko-slanými tóny a vytrácejícími se chutěmi.
První dojem z aroma byl rozpačitý, byl jsem zaskočen, čekal jsem po 16letém Lagavulinu, že tu bude něco jiného. Když jsem zahodil své očekávání, tak jsem se do něj mohl pořádně ponořit a plavat si něm a užívat si ho. Podobné je to i s chutí, ale zde už je člověk více připraven z vůně. Je to zážitek a navíc byl nečekaný. Pro mne hodně překvapující rozdíl mezi klasickou 16letou a 16 let starou Distillery Edition. Ale má ta whisky v sobě něco zvláštního. Byl to zážitek, bylo to skvělé, ale současně mě to neláká hned na další a další skleničku. Prostě stačilo, ale vím, že když si jí dám příště, bude to zase skvělý zážitek.

Čekáte sestru té krásky od táboráku, máte určité očekávání (kdy už dostanete rozum a pochopíte, že očekáváním nejvíc ubližujete sami sobě), asi bude uhlazenější, asi bude v něčem lepší, nevíte, ale stejně vymýšlíte. Ve dveřích se zjeví famózní rusovláska, tak famózní, že až se proberete z překvapení, tak se nejspíše zjevíte vy. Tohle je osudová žena, zmocňujete se jí i jí podléháte, chcete jí chránit i být to její velikostí ochraňován, připadá vám slabá a křehká a současně se jí bojíte. Každá chvíle s ní je úchvatná, ale jako by vám každá chvíle s ní něco brala (jen nevíte co). Je to osudová žena a to může dopadnout dobře i špatně. Cesty osudu jsou nevyzpytatelné.
KOMAAR   22:32:00 18.05.2020
Lagavulin 16letá 43%:
(lahvováno 2001 - L15P830573..)

Výrazné aroma, ale nepraští. Hned po nalití se na mne vyvalila vlna rašeliny a kouře, jak bylo aroma vytlačováno ze skleničky nalévanou whisky. Očekával jsem, že až přičichnu, tak dostanu jednu do nosu. Ale to se nekonalo. Velmi příjemně mě přivítal sladký kouř s vůní uzeného masa. Sladké ovocno-sherry tóny, doplněné kombinací suchého studeného kouře a krásně vyuzeného masa. Evokuje mi to táborák či posezení u krbu. Pak se vrátí opět ty sladké tóny, čerstvé dřevo, zemitost a suchá rašelina. Úplně se v té vůni rochním. Hledám na láhvi, zda není zakázáno to používat jako pánský parfém. Těším se na ochutnání, ale nechce se mi opouštět to očichávání. Kouřová večerní chvilka poezie. Chuť se nese v duchu kouře, ten kouř, co dávala přivonět, má také v tekuté podobě. Chuť je velmi plná, všeobjímající kouř, který se převaluje na jazyku. Chuť kouře i když je dominantní, tak díky své charakterističnosti stále nechává dost prostoru i dalším chutím. Sladkost rašeliny, střídající se s příjemnou slaností, lehké ovocné tóny a lehká pálivost, protože není kouře bez ohně. Poezie pokračuje, udivuje sladěnost chutí, protože kdybych to jen četl, tak bych nevěřil, že dohromady to může být takhle skvělý. Dokončení bohaté a dlouhé korespondující s chutí, kdy cítíte, jak kouř pomalu odchází a zůstává dlouhá sladko-slaná chuť.

Tohle je whisková poezie, jedna z dokonalostí whisky světa. Je to skvělé, ale současně je to dosažitelné. K čemu skvělá věc, která by byla dosažitelná pouze pro někoho. A protože tisíc lidí tisíc chutí, tak existují i další dosažitelné dokonalé a takhle mezi ně nezpochybnitelně patří.

S krásnou holkou sedíte u táboráku. (Krása je relativní, každá, kterou milujete je krásná a podstatné je to, co připadá krásné nám, ne ostatním.) Nad hlavou září hvězdy na noční obloze, letní noc krásně voní. Vnímáte vůni letní noci, vůni táboráku, opečeného masa a kouře a to vše doplňuje JEJÍ vůně. Chvíle, kdy si říkáte, že vůbec nevadí, že v té tmě nic nevidíte, směs vůní a její blízkost, kterou cítíte vás zcela naplňuje. A když jste konečně sami a ta blízkost je ještě větší, tak s vámi zůstávají u všechny ty vůně, které na vás ulpěly. Ta cítěná blízkost může být podstatně více, než některé jiné věci. Chvíle, kdy si přejete svůj Vlak do pekla a hodinky, co můžete zastavit.
1 / 44

Prodej a vykup aut