Online 86 uživatelů Přihlášení | Registrace | Zaslat heslo | Prohlížení bez přihlášení

 

Pokrmy dřívějších časů - suroviny, recepty, nádobí,... [ ID: 15047 ] - [ Historie / Historie ]
1 / 46
Mini Home
V klubu můžete začít rozebírat své zážitky z pečení chleba (viz anketa)

Odkazy:
Středověké recepty
                          ...nejen- I I -
Středověké vesnice na Blanensku

Nadhazuji téma: Uchovávání potravin(vaše recepty, zkušenosti,...)
Bude pak k nahlédnutí na Home
ALDARION   16:29:12 25.04.2017
Food for thought: reconstructing the diet of Napoleon's Grand Army
https://www.theguardian.com/science/2017/apr/18/food-for-thought-reconstructing-the-diet-of-napoleons-grand-army
ALDARION   12:43:42 06.07.2015
NARMORIA [ 12:02:24 24.06.2015 ]: 1,5 deci je fajn, dík! (Zatím jsem se domluvil s Dagfarim, že mi, až bude mít čas, udělá nějaké parohové "prachovnice" bez vikingských dekorací, to bude tak akorát velikost solničky - na víkend ve třech...)

A odpovím si sám - máslo ve vyvoskované dřevěné dózičce v pohodě, zbytky jdou vymýt snadno, nezasmrádla, nezůstalo tam nic nechutného, čeho by se nešlo zbavit. (Na delší putování bych si ale asi radši stejně udělal ghí, totiž přepuštěné máslo, které tolik nežlukne...)

Zato med v dřevěné dózičce moc dlouho nevydrží. Nějak se odpařuje těmi škvírami či co a nejpozději v sobotu večer zmizí - a nikdo o ničem neví. (Podobně se odpařuje i medovina z čutor, asi to bude příbuzný problém.) ;D
ALDARION   14:23:47 13.05.2015
Mám dva praktické dotazy:
Přechováváte někdo máslo na akcích v dřevěné dózičce? A daří se jí posléze vypucovat tak, aby zbytky másla vsáklé do stěn nežlukly? Napouštěli jste jí třeba olejem nebo voskem?
A neviděli jste někoho prodávat malé dřevěné dózičky, s obsahem pod deci - na sůl, na koření? Viděl jsem soustružené středověké, ale od čtvrtlitru výš...
Dík!
JESTERENKA   10:39:02 10.09.2014
NARENTH [ 22:26:28 07.07.2014 ]:  LERIN [ 15:11:47 04.09.2014 ]: zrovna u lososa dost zalezi na rocni dobe (obdobi tahu z rek do more a naopak) a lokalite respektive poloze na povodi Labe (Praha vs. Krumlov a podobne) v ostatnich povodich se u nas losos nevysktoval

co se informaci tyce doporucuji ruzne prevazne postarsi rybarske knihy a mozna by se obcas neco naslo v knihach o nasi historii (Toulky ceskou minulosti a podobne)
NARENTH   18:41:23 04.09.2014
ALWERON [ 15:29:29 04.09.2014 ]: promiň informace mám naposlouchané a načtené z různých zdrojů a nedám dohromady co z čeho a kdy, a toto se bojím že je kombinace odvození a pár zmínek které se vyskytli v pořadu Kluci v akci a v popisech, kde také nejsou konkrétnější údaje jako např: "Losos na našem území pronikal do všech vhodných řek. Nebyl vždy hojný, ale některé tahy byly zřejmě impozantní a dochoval se i záznam, kdy si čeleď stěžovala na přílišný výskyt lososího masa ve svém jídelníčku." http://www.mrk.cz/r/atlasy/atlas_ryb/bezostni/lososoviti/losos_obecny/
DIVODEJ   15:54:23 04.09.2014
Zajímavý link ke stravě
ALWERON   15:29:29 04.09.2014
Nemáte k těm lososům někdo prosím zdroj těch informací? Bez nich je to jenom poloviční informace. Díky :25)
LERIN   15:11:47 04.09.2014
JESTERENKA [ 11:03:52 07.07.2014 ]:  Taky jsem zachytila, že ještě snad někdy v 19. století mívaly služky podmínku, že smí mít losasa a ústřice JEN nevímkolikrát do týdny (mám dojem, že to bylo snad 5x).
NARENTH   22:26:28 07.07.2014
JESTERENKA [ 11:03:52 07.07.2014 ]: Lososi v době tahu byli spíš pro chudinu než nobilitu, byli doby, kdy si dělníci stěžovali, že mají zase k jídlu lososa a žádali něco jiného. Ono pokud byl zrovna tah lososů, tak nebylo dostupnější jídlo, ani vylovených několik set kilo ročně nebylo v té době pro lososi významné snížení stavu.
JESTERENKA   11:03:52 07.07.2014
ALDARION [ 19:12:51 05.07.2014 ]: to ano, ale ti byli urceni jen pro nobilitu
a navic dnesni losos z umeleho chovu je dost nic moc, proto doporucuju ceske sladkovodni ryby
ALDARION   19:12:51 05.07.2014
JESTERENKA [ 13:45:40 03.07.2014 ]: Lososi, kterých byl v nepřehrazených a neznečištěných řekách dostatek, sem patří též.
JESTERENKA   13:45:40 03.07.2014
FROSTWOLF [ 19:05:29 03.03.2014 ]: urci bys nemel zapomenout na ryby, v soupisu chodu z nejake Rozmberske svatby jsou vycislovane i spousty ryb (stika, kapr, lini, uhori) - v dnesnich podminkach bych to resila treba uzenym uhorem ci kaprem (bohuzel do stredoveku ti nebude sedet amur) nebo liny na vine
DIVODEJ   16:59:29 27.06.2014
Super, všem děkuji.
DENEB   15:02:58 26.06.2014
LADZA [ 05:19:33 26.06.2014 ]: Pěkné povídání. Snad bych jen poopravila jednu věc: to, že v mnoha chudších středověkých obydlích nebyly nalezeny vyhrazené kuchyně, ještě automaticky neznamená, že si lidi kupovali hotové jídlo. Spíš se podle dostupných informací předpokládá něco jako komunitní vaření a především komunitní pečení - chlebová pec stačí jedna pro celou menší vesnici, nemusí mít každý na dvorku svoji.
LADZA   05:19:33 26.06.2014
DIVODEJ [ 15:15:11 25.06.2014 ]: 4.1 Fast food
Dá se předpokládat, že jisté formy fast food pokrmů a provozoven zde byly
odjakživa. Protože však vědeckých důkazů o rozvoji této kultury od samých počátků není
mnoho, zájem je soustředěn na vývoj fast food zejména v moderní době. Historie fast food
restaurací je ale stará jako města sama.
4.1.1 Fast food ve starověku
Již pro starověkou společnost bylo typické rychlé občerstvení, které v té době mělo
charakter spíše občerstvení pouličního. Existovaly zde jakési bufety či restaurace – velké
kuchyně otvírající se do ulice s obsluhovacím pultem uprostřed místnosti nebo před
restaurací, bez jakéhokoliv místa k sezení a snědení pokrmu.
Výzkumy ukázaly, že průměrný Říman žil podobně uspěchaný život, jako dnes
žijeme my, a jedl tehdy, když ušetřil nějaký čas a měl dost peněz. Většina lidí byla chudá a
neměla možnost obstarat si jídlo vlastními prostředky. Domovy Římanů byly příliš malé na
to, aby měly samostatnou kuchyň, a tak lidé jedli v různých částech domu při vykonávání
domácích prací. Ukazují na to zbytky po přípravě a konzumaci jídla, které byly objeveny
různě po domě. Právě absence kuchyní a jakéhokoliv náčiní k přípravě pokrmů, stejně jako
nedostatek prostředků k zajištění jídla, svědčí o tom, že se pravděpodobně spousta lidí
spoléhala na jídlo od pouličních prodavačů či z fast food provozoven.
Fast food restaurace tedy patrně byly jak nutností pro chudé lidi a řemeslníky či
tkalce, kteří kvůli obchodu neměli čas na přípravu jídla, tak také zábavou. Dle důkazů
existovaly kavárny a restaurace cestou k arénám a stadionům, což může svědčit o zálibě
rychlého občerstvení během sportovních událostí, stejně jako je tomu dnes.
Aby mohly být pokrmy prodávány po více dní, využívaly se k jejich uchování
různé metody – zejména sušení, uzení či solení. V nabídce pak tedy byly různé sušené
plody, maso či solené uzené ryby spolu s bochníky chleba a vínem.
Rychlé občerstvení existovalo napříč starověkými státy. Ve městech starověkého
Řecka se nacházely stánky s chlebem a olivami, v jižní a východní Asii byly tradicí různé
druhy nudlí, pro Střední Východ byly charakteristické chlebové placky a falafel (starobylý
vegetariánský pokrm z cizrny) (9) (26) (27) (28) (29) (30).
14
4.1.2 Fast food ve středověku
Podobně to vypadalo i ve středověku, kdy byl přístup k jídlu známkou
společenského postavení. Zatímco bohatí neměli se zajištěním jídla problém, chudí občané
jedli nuzně. Z některých výzkumů vyplývá, že pouze velmi malé procento domácností
mělo kuchyň a mnoho obyvatel žilo osaměle v jednolůžkových pokojích bez kuchyně i
ohniště.
Základem stravy byl tedy chléb, který byl levný, snadno dostupný a relativně
trvanlivý. Také mouka představovala důležitou surovinu, protože byla základem široké
škály pokrmů, které byly prodávány teplé právě v provozovnách rychlého občerstvení či na
ulici. Patřily sem zejména koláče, oplatky, vafle a placky. K dostání byly i masové taštičky
nebo paštiky, které se daly odnést s sebou a nějakou dobu uchovat. Kromě prodeje se zde
peklo také jídlo, které si zákazníci přinesli.
Provozovny rychlého občerstvení byly určeny hlavně pro chudé lidi, protože
obecně panoval názor, že prodejci v nich jsou nečestní, špinaví a prodávají zkažené
pokrmy. Což byla v mnoha případech pravda; nicméně pro chudé občany to byl jediný
zdroj jídla (31) (32).
Zatímco forma obsluhy a nabídka pokrmů se během let výrazně změnila, princip
rychlého občerstvení byl v dávných dobách v podstatě stejný jako dnes – s využitím
různých úprav prodlužujících trvanlivost bylo cílem připravit jídlo téměř plně v předstihu,
aby později mohlo být vydáno rychle.

http://is.muni.cz/th/323462/lf_m/DP_Fast_food_versus_slow_food.txt

Nejznámější antické provozovny rychlého občerstvení nesly název „thermopolium“. Název získaly podle horké vody, která se podle římského zvyku podávala k vínu.

Thermopolium bylo tvořeno rohovým stolem, do jehož kamenné desky byly zapuštěny hliněné nádoby, ve kterých voněly teplé pokrmy. Jídlo bylo možné sníst přímo na místě nebo si je lidé brávali s sebou zabalené do fíkových listů kvůli udržení teploty. Ke každému rychlému občerstvení patřily výklenky určené k sezení. Hosté seděli na dřevěných nebo kamenných lavicích, pili, jedli, hráli v kostky, povídali si.

V takovém starořímském rychlém občerstvení byly ihned ke konzumaci 3 – 4 jednoduchá teplá jídla. Například různé směsi čočky nebo fazolí, zelenina, vepřové klobásky. Pokrmy se často zalévaly speciální kořeněnou omáčkou.

http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2010020003
DENEB   19:50:47 25.06.2014
DIVODEJ [ 17:17:33 25.06.2014 ]: No jo... jenže zrovna takové teoretizování o způsobu pečení a potřebném vybavení je bohužel úplně na nic, když nemáš definovanou žádnou konkrétní dobu, o které je řeč. Brát to šmahem od bronzovky po baroko a tvrdit, že "neměli kvalitní rošt" je nesmysl, to asi chápeš.

Jen tak co mi přišlo pod ruku, pečení masa v italské středověké kuchyni. (ilustrace z knihy Banchetti compositioni di Vivendi, 1549) Obrázek je to maličký, ale i tak jsou vidět celkem zajímavé detaily.

IMG:http://www.renaissance-spell.com/Images/Renaissance-Food/Renaissance-Food-Kitchen.jpg

Na velkém tálu či roštu se pečou kuřata, na malých otočných rožních zřejmě "hadi" z těsta nebo menší kousky masa, poblíž leží menší ruční rošt, podobný tomu, jaký se v současnosti používá na campingové pečení masa. A na druhé straně pánev s nožkama, aby mohla stát přímo na žhavých uhlících. Prostě vybavení všeho druhu.

A třeba na jednu takovou drobnou zajímavost jsem si vzpomněla: nedávno jsem četla, že už v antice drobné odřezky masa a zvířecích vnitřností zpracovávali do něčeho podobného našim jitrnicím. To by, ať už opečené nebo vařené, mohl být docela dobrý "fast foodový" artikl. ;:)
DIVODEJ   17:17:33 25.06.2014
DENEB [ 16:04:08 25.06.2014 ]: Je to spíš zájem, když tak koukám do klubu a taky jako milovník jídla :-) Takže určitě nic nehledej, ale kdybys na něco náhodou narazila a vzpomněla si, tak se poděl :2)  Nechtěl jsem to pitvat a trochu jsem nějakou takovou reakci o špejlích očekával, ale ono to je otázka celého byznysu. Zajištění ohně a roštu/kotlíku/tálu...  Dřevěné špejle jsou krajně nepraktické, když nemáš kvalitní rošt. Daleko víc bych pak už věřil jedné tyči s napíchnutým prasetem a tak i plátky masa jako gyros jsou technologicky pravděpodobnější. Ale prostě si jen říkám, že by mě skutečnost mohla celkem překvapit.
DENEB   16:04:08 25.06.2014
DIVODEJ [ 15:30:00 25.06.2014 ]: Já se tedy sice v historii špízů neorientuju, ale zrovna ve špejlích bych problém vážně neviděla. Nespočetněkrát už jsem si u ohně pekla špízy na obyčejném prutu. A jednou jsme je napíchané na smrkových větvičkách dělali i v troubě, protože jsme na chalupu zapomněli vzít špejle. ;-)

Na jak moc vážně míněné účely to potřebuješ? Stačí ti teorie "co tak asi mohlo být", nebo mám zkusit pohledat v literatuře a na starých malbách? A pro kterou dobu a místo konkrétně?
CAARTALKA   15:34:03 25.06.2014
DIVODEJ [ 15:30:00 25.06.2014 ]: tak třeba v Game of  Thrones mají "bowls o' brown" :)
1 / 46

Prodej a vykup aut