Online 48 uživatelů Přihlášení | Registrace | Zaslat heslo | Prohlížení bez přihlášení

 

ČAJ - aneb jaký nejraději pijete? Vše o cajích :) [ ID: 6589 ] - [ Jídlo, hamání, specialitky, minutky / Tlachání ]
1 / 39
Mini Home
Index čajíčkářů. Pojďte pokecat a případně hodnotit čajovny...
Fotky čajového nádobí, čajů a podobně...
Uvařte vodu, zalijte čaj a vypijte ho - nic víc vědět nepotřebujete
/Sen nó Rikjú/
HOWHIGH   16:37:05 18.06.2014
lidi bacha, celníci začínají jít po vodnicích v čajovnách. Prý podle zákona nelze prodat část tabáku z krabičky, ale jen celé okolkované balení. Dřív se to neřešilo, ale stát asi nemá prachy, tak se začínají vynucovat i tyhle nesmysly.
http://ekonomika.idnes.cz/celnici-delaji-zatahy-v-cajovnach-dq2-/ekonomika.aspx?c=A140618_133318_ekonomika_fih
CROSSMAN   15:19:34 24.01.2014
Prosím o vyplnění krátkého dotazníků týkajícího se potravin. Data mi poslouží ke zpracování diplomové práce! Děkuji.
http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=691
SYSTEM   08:59:09 28.05.2013
Automaticky generovaná zpráva:
Tento klub byl vyjmutý z kategorie Tlející kluby (kluby určené k likvidaci).
CONNOR   22:29:02 14.04.2013
Zdravím. Nemáte někdo tip na dobrého obchodníka s čajem, přesněji s phu-erem, na ebayi? Už mám sice nakoupené kvalitní čaje u pana Prachaře, ale chtěl bych zkusit i něco jiného, dejme tomu na běžné pití, takový standart, ne zas nějaký hnůj .... Našel jsem třebas tady: http://stores.ebay.com/the-first-teahouse/Puer-Tea-/_i.html?LH_BIN=1&rt=nc&_fsub=1738686012&_sid=152364072&_sticky=1&_trksid=p4634.c0.m14&_sop=3&_sc=1 .... Doporučily by jste mi z tama něco, popř. máte něco i ochutnáno?

Díky moc za tipy.
RAVENLORD   11:04:03 11.06.2012
Po dlouhé době jsem si opět udělal šálek Darjeelingu, co mi přivezla sestra z plantáží v Indii. Pít tenhle čaj, potichu sledovat zamlžené hory a vnímat probouzející se přírodu je něco, co z mrzkého vstávání v 5 ráno dělá téměř spirituální zážitek ::)
UHLA006   22:38:03 22.04.2012
Za oknem se třepot křídel ozývá,
Skrze okno vidět je jen pár lamp svit,
Jedenáctá hodina pomalu odbývá,
Z čajové misky pokojem šíří se klid

Na okně postupně pára se sráží,
Stále těch křídel slyšet je třepot,
Pro misku čajovou voda se vaří,
Nad čajem slyšet je osob dvou šepot

Omamná vůně line se pokojem,
Desítky minut v pokoji plynou,
Sedící u misky s čajem je spokojen,
Osobu druhou by neměnil za jinou

Za oknem v noci temné odbývá půlnoc,
Dva sedící v pokoji pokojně mlčí,
Pro křídla za oknem plamen je nemoc,
Neb nad svíčky žárem křídla se krčí.

------------------------------------------------------

„Základ je v jemné práci rukou. Musíš ty lístky odstřihávat s citem, vždy pouze úplný konec větvičky – jen poslední malý a velký lístek v jednom. Je důležité, abys měla velmi ostré nůžky, jinak bys mohla větvičce uškodit a přístího roku by již mladé lístky nebyly tak povedené.“

Čajový mistr procházel plantážemi a čas od času se pozastavil, aby takto některou sběračku poučil. Taková sklizeň čaje, to není jen tak, když chcete mít to nejlepší (jakože číňané chtějí).

Když opouštěl plantáž, suše poznamenal: „Listí z těch starých plantáží v údolí posbírejte stroji, moc se s tím nezdržujte, Evropané stejně nepoznají rozdíl…“


Oboje v rámci DMD 2012 (Duben Měsíc Drabble) - http://www.sosaci.net/dmd/
SUNIVEL   14:53:14 26.03.2012
Tento čtvrtek 29.3. od 18:00 v čajovně Starý dvůr, Mendlovo náměstí, Brno : LÉTAJÍCÍ ČAJOMÍR - posezení s korejským čajovým obřadem, které k nám doveze z pražské čajové školy na Kampě Jaromír „čajomír“ Horák. Večer bude nejen ve znamení čaje, ale i básní Nanao Sakaki a těšit se můžete na čajovou diskuzi na téma Cesta čaje v Čechách. Více na http://cajovnabrno.cz
Nebrňáci- čajomír objíždí skoro celou ČR, na stránkách čajomíra najdete všechny čajovny, ve kterých se tato akce koná.
http://www.cajomir.cz/kvety/letajici-cajomir/
SOSAN   08:23:12 22.03.2012
Neříkám, že není nejlepší, ale na tuto prachařhorečku začínám pomalu ale jistě alergický.
JAROMIR   21:24:44 12.12.2011
pomerančový olong ;)
LUMA   00:18:57 30.03.2011
ALEXEJ [ 22:52:37 29.03.2011 ]:
hmmm, v Nitre jsem behem minuleho roku byl celkem casto...
tohle je kde?
jsem akorat narazel na jednu primo na starem meste
ALEXEJ   22:52:37 29.03.2011
ak sa niekedy budete nachadzat v Nitre tak urcite navstivte nasu cajovnu!

http://www.cakaren-nocaden.sk/
MELKHIOR   01:43:27 26.02.2011
SAMO [ 21:35:24 24.02.2011 ]: S prominutím, ale pitomosti píšeš ty. Nejprve si o phu-eru zjisti něco z ověřených zdrojů (např již zmiňovaný Zdeněk Prachař) a pak něco teprve tvrď. Existuje totiž dost znalců čaje a poctivých obchodníků, kteří mezi černé(tmavé) čaje (hei cha) nezařazují phu-er, kvůli rozdílům ve zpracování. Typický černý čaje jsou Liu Bao a Liu An.

SAMO [ 21:40:00 24.02.2011 ]: Tohle je taky pitomost. Výborné phu-ery byly volně dostupné mimo Čínu vždy, jen to vyžadovalo mít peníze a kontakty. Tohle můžou tvrdit jen obchodníci obhajující své nekvalitní čaje. V ČR nemá cenu snad až na pár vyjímek kupovat phu-er jinde než u Zdeňka Prachaře a to tvrdím na základě svých zkušeností s těmito čaji. Pil jsem např 2003 Yi Wu Zheng Shan Gushu Beeng Cha, 2001 CNNP Huang Yin, 2000 Fu Hai TF Zhuan Cha a tyto čaje překonávají o míle čaje od Amany, teanetu a jiných obchodníků.

SUNIVEL [ 09:14:59 25.02.2011 ]:  Souhlas, pan Prachař s panem Špimrem (teamountain - čaje z Japonska, Nepálu, Indie) patří momentálně špičku českých obchodníků s čajem.
SUNIVEL   09:14:59 25.02.2011
MOONSHADE [ 10:10:47 22.01.2011 ]: Ty jo od wiki bych tuto informaci nečekala :) ano, tohle říká na svých přednáškách i Zdeněk.
SAMO [ 21:40:00 24.02.2011 ]: kdo umí obchodovat, tak dobrý čaj doveze. Nejsou to kila, jsou to kusy. Zdeňku Prachařovi se tento obchodní tah velice daří, dokáže koupit obdivuhodné čaje, měla jsem možnost spoustu z nich ochutnat (nemyslím jen Puery).  Jasně, vždy nás mohou číňané tahat za fusekli. Ale několik let staré informaci, že pravý puer je černý a nejlépe ještě potažený jemnou plísní dnes už doufám moc čajomilců nevěří :) takže současné informace rozšiřují pohled na čajovou tematiku a bude jich stále víc a víc a budou širší a detailnější.
SAMO   21:40:00 24.02.2011
Jinak tradiční čínský puer ( sheng je zase jen evropský výmysl co nemá co dočinění s čínštinou ) se v zásadě z Říše Středu ani nesmí vyvážet, takže to co se sem dostane jsou nejčastěji bud náhražky nebo nekvalitní "nepovedené" puery...
SAMO   21:35:24 24.02.2011
MOONSHADE [ 10:10:47 22.01.2011 ]: Naprostá pitomost - černý se nazývá proto černým jak je zelený upravován a to je něm a dělá z něj to černé v přívlastku - tj všechnyčaje jsou na začátku zelené a citovat z wiki jak by řekl správný pablb američan wow ::NE
MELKHIOR   23:45:03 26.01.2011
Jeden zajímavý článek.
ADHIL   23:25:47 22.01.2011
Na zelený puerh už se dá narazit velmi často (mám dojem, že dřív tomu tak nebývalo) a právě ten jeho "ovocně-medový" tón na něm miluju. Jinak je to ale pořád puerh a je to poznat (což je jeno dobře :)
MELKHIOR   14:36:47 22.01.2011
MOONSHADE [ 13:30:01 22.01.2011 ]: Naprosto souhlasím. Navíc se člověk dozví spoustu zajímavých a hlavně pravdivých informací, což v mnohých čajovnách nehrozí.
To All Z sheng pu-erhů doporučuji 2008 Yi Wu Zheng Shan Ye Sheng Zhuan Cha - moc dobrý čaj za pár korun, který pan Zdeněk Prachař má ve své nabídce viz. www.longfeng.cz.
MOONSHADE   13:30:01 22.01.2011
DOSMANAK [ 13:12:34 22.01.2011 ]: jasne, ale to je uz o osobni preferenci, ja hlavne reagoval na to ze puerh musi byt vzdy cerny :8)

Doporucuju si nekdy zajit na nejakou degustaci poradanou Zdenkem Pracharem, clovek se tam dozvi a ochutna nemalo o puerhu.
DOSMANAK   13:12:34 22.01.2011
MOONSHADE [ 10:10:47 22.01.2011 ]: Tak jsem v tom případě nikdy bílý potažmo zelený puerh asi neměl, protože chuť nikdy nebyla ovocná ani medová ale spíše přecházela do kovových tónů.
Pro mě je černý puerh z nějakého lepšího koláče prostě bezkonkurence.
1 / 39